Scaune frizerie: ghid de întreținere și curățare

În inima oricărui salon de coafură sau frizerie stă scaunul confortabil pe care se așează fiecare client. Nu doar că acesta oferă confort, dar contribuie și la estetica generală a salonului. 

Pentru a păstra scaunul într-o stare optimă și pentru a asigura o experiență plăcută fiecărui client, întreținerea corectă este esențială. Acest ghid te va îndruma prin pașii necesari curățării și întreținerii scaunelor de frizerie.

Majoritatea scaunelor de frizerie sunt fabricate din piele, vinil sau materiale textile. Fiecare dintre aceste materiale are propriile sale caracteristici. Pielea este durabilă, dar poate deveni uscată și crăpată fără îngrijire adecvată. Vinilul este rezistent la apă, dar poate fi predispus la zgârieturi, în timp ce materialele textile pot fi predispuse la pătare.

Pentru o curățare zilnică, folosiți o cârpă moale pentru a șterge praful și a preveni acumularea de murdărie. Pielea și vinilul pot fi șterse cu o soluție blândă de apă și săpun, în timp ce materialele textile pot necesita produse specializate. Evitați produsele cu alcool sau solvenți, deoarece acestea pot deteriora materialul.

Recomandăm o curățare profundă o dată pe lună. Pielea poate fi curățată cu produse speciale pentru piele, în timp ce vinilul și materialele textile pot fi curățate cu soluții blânde sau produse recomandate de producător.

Sfaturi pentru eliminarea petelor dificile

Recomandarea generală este să se acționeze rapid în cazul oricărei pete, deoarece eliminarea lor este mai ușoară înainte ca aceasta să se seteze sau să se usuce. De asemenea, întotdeauna efectuați un test pe o zonă discretă înainte de a aplica orice soluție de curățare pentru a evita posibilele decolorări sau deteriorări.

- Pete de cerneală: pentru piele, încercați să folosiți alcool izopropilic, aplicat cu grijă folosind o vată sau o cârpă. Pentru vinil, săpunul blând sau detergenții specializați pot fi eficienți.

- Pete de machiaj: uleiul de copra sau uleiul de măsline pot fi folosite pentru a dizolva machiajul de pe piele. După folosire, ștergeți zona cu o cârpă umedă. Pentru vinil sau textile, un amestec de apă și săpun delicat poate fi eficient.

- Pete de vopsea de păr: dacă vopseaua este încă umedă, îndepărtați imediat excesul cu o cârpă sau hârtie. Pentru vopseaua uscată, încercați să folosiți un diluant non-abraziv, dar testați întotdeauna pe o zonă discretă înainte de aplicare.

- Pete de ulei sau soluții grase: talcum sau amidonul de porumb pot fi folosite pentru a absorbi grăsimea de pe piele sau vinil. Presați pulberea peste pată și lăsați să acționeze timp de câteva ore înainte de a peria.

- Pete de cafea sau ceai: pentru textile, înmuiați zona pătată într-o soluție de apă și oțet alb timp de 30 de minute, apoi clătiți. Pentru piele sau vinil, ștergeți imediat cu o cârpă umedă și curățați cu soluții blânde.

- Pete de vin: pentru piele, tamponați imediat petele cu o cârpă umedă, evitând frecarea. Apoi, curățați cu o soluție de apă și săpun blând. Pentru vinil sau textile, sarea poate fi presărată peste pată pentru a absorbi lichidul, urmată de curățare cu apă sărată.

- Pete de transpirație: pentru piele, un amestec de apă și săpun delicat poate ajuta. Pentru vinil și textile, încercați să folosiți o soluție de apă, oțet alb și săpun blând.

Folosirea husei poate proteja scaunul de praf și zgârieturi. De asemenea, este bine să evitați expunerea directă la soare, care poate decolora și usca materialul. O altă măsură de precauție este să nu suprasolicitați scaunul, respectând limita de greutate recomandată.

Un scaun de frizerie bine îngrijit nu doar că arată mai bine, dar asigură și confortul clienților și prelungește durata de viață a investiției. Prin urmare, dedicând timp pentru întreținerea corectă, vei avea un scaun care își păstrează aspectul și funcționalitatea pentru ani de zile.

Comentarii